Składniki:
800 g schabu środkowego1 szklanka mleka
Panierka:
2 szklanki bułki tartej
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól i pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Odkrawamy białą błonkę a następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie filety.Kotlety oprószamy solą i pieprzem, zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę (lub na noc).Jajko roztrzepujemy z mlekiem, w którym moczyło się mięso. Bułkę tartą mieszamy ze natką, kolendrą oraz resztą przypraw.
Kotlety obtaczamy w mące, następnie w jajku z mlekiem a na koniec w przyprawionej bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.
Podajemy z dodatkiem ulubionej salsy (np. z pomidorową salsą PICO DE GALLO) oraz z ziemniakami, ulubioną kaszą lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz