Składniki:
Naleśniki:
3 szklanki mąki owsianej
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 szklanki wody gazowanej (lub więcej, w zależności od konsystencji ciasta)
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
Farsz:
500 g mrożonego szpinaku
150 g sera feta
2 łyżki masła
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany 18%
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy ze sobą. Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste dodajemy większą ilość wody.
W rondelku na rozgrzanym maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek.
Następnie do cebuli dodajemy zamrożony szpinak. Podgrzewamy do momentu aż całkowicie się roztopi a nadmiar wody odparuje.
Do szpinaku dodajemy śmietanę i mieszamy do równomiernego połączenia się składników.
Ser feta kroimy w dużą kostkę i dodajemy do gotującego się farszu. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
Na każdym naleśniku kładziemy około 1 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy w ruloniki lub w trójkąty. Podajemy na ciepło.
W rondelku na rozgrzanym maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek.
Następnie do cebuli dodajemy zamrożony szpinak. Podgrzewamy do momentu aż całkowicie się roztopi a nadmiar wody odparuje.
Do szpinaku dodajemy śmietanę i mieszamy do równomiernego połączenia się składników.
Ser feta kroimy w dużą kostkę i dodajemy do gotującego się farszu. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
Na każdym naleśniku kładziemy około 1 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy w ruloniki lub w trójkąty. Podajemy na ciepło.
Chętnie zjadłabym na obiad :)
OdpowiedzUsuń