poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Pyzy ziemniaczane ze smażoną cebulką i boczkiem




Składniki:

3 kg ziemniaków
2 jajka
6 łyżek mąki ziemniaczanej
sól

2 cebule
150 g wędzonego surowego boczku 
1 łyżka oleju 



Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a po ostudzeniu mielimy lub rozgniatamy praską.
Drugą połowę ziemniaków przepuszczamy przez sokowirówkę. Sok z ziemniaków wylewamy a skrobię, która osiądzie na jego dnie wrzucamy do startych ziemniaków (ziemniaki możemy również zetrzeć na tarce, w tym przypadku odsączamy sok ręcznie).
Łączymy ugotowane ziemniaki z surowymi, wbijamy do nich jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sól. Szybko wyrabiamy całość na jednolite ciasto.
Oprószamy ręce w mące ziemniaczanej i formujemy z ciasta kulki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy.
Na gotującą się wodę wrzucamy delikatnie pyzy, mieszamy drewnianą łyżką. Gdy woda zacznie się ponownie gotować a pyzy wypłyną na powierzchnię, przykręcamy ogień i gotujemy je przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Smażymy do momentu aż skwarki będą rumiane a cebula się zeszkli.
Pyzy podajemy gorące, posypane cebulką i boczkiem.
Pyzy na drugi dzień można pokroić w talarki i odsmażyć.






1 komentarz:

  1. Mniam. Może zrobię drugie podejście do pyz w końcu, dzięki Twojemu przepisowi Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...