Składniki:
800 g pałek z kurczaka (około 10 szt.)
2 łyżeczki suszonej kolendry
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
sól
około 1 szklanki mąki pszennej do panierki
1 jajko
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Umyte mięso obtaczamy we wszystkich przyprawach i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Jajko roztrzepujemy z niewielką ilością zimnej wody (około 3 łyżek).
Pałki panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku a na końcu znów w mące. Panierka powinna ściśle przylegać do mięsa. Tak przygotowane kawałki wkładamy do frytownicy z rozgrzanym olejem (około 180°C) i smażymy przez 20 minut. Mięso podczas smażenia powinno być całe zanurzone.
Podajemy ze świeżymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz