czwartek, 9 sierpnia 2018

Cynamonowe racuchy ze śliwkami





Składniki:

20 szt. śliwek (węgierek)
2,5 szklanki mąki pszennej
400 g mleka zsiadłego
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 sody oczyszczonej

250 g śmietany 18%
cukier puder

olej do smażenia


Sposób wykonania:

Ze śliwek usuwamy pestki a następnie kroimy je na ćwiartki.
Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier waniliowy, cynamon, jajka oraz  mleko zsiadłe. Całość mieszamy za pomocą rózgi na gładką masę (ciasto powinno być gęste).  Na koniec wsypujemy pokrojone śliwki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy z obydwu stron na złoty kolor, a następnie układamy na ręczniku papierowym aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem.
Placki podajemy ciepłe, polane słodką śmietaną.


    



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...