Składniki:
Masa sernikowa:
800 g jogurtu greckiego
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek żelatyny
100 ml gorącej wody
200 ml śmietanki 30%
2 szklanki borówek (świeżych lub mrożonych)
Polewa jagodowa:
250 g serka mascarpone
4 łyżki jagód (świeżych lub mrożonych)
3 łyżki cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
Sposób wykonania:
Jogurt mieszamy z przesianym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie schładzamy do temperatury pokojowej (uważamy aby nie stężała). Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek jogurtu i energicznie miksujemy na gładką masę.
W osobnej misce ubijamy na sztywno mocno schodzoną śmietankę, a następnie dodajemy ją do jogurtu. Delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy borówki, mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. Wkładamy do lodówki.
Serek mascarpone łączymy z jagodami, cukrem i aromatem waniliowym. Miksujemy składniki blenderem tak aby polewa miała gładką konsystencję. Polewamy nią sernik.
Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki aby mocno stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz