sobota, 20 października 2018

Kurczak w sosie pieczarkowo - porowym z makaronem orzo





Składniki:

500 g mięsa z udźca kurczaka
500 g pieczarek
1/3 pora 
200 g śmietany 18%
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki oleju
400 g makaronu orzo
pieprz ziołowa
sól


Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Oprószamy je solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. 
Po wysmażeniu mięso przekładamy do oddzielnego naczynia a na patelnię wrzucamy pokrojonego w paseczki pora oraz pokrojone w talarki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż por będzie zeszklony a sok z pieczarek odparuje. Dodajemy z powrotem kurczaka, wlewamy śmietanę i mieszamy. Podgrzewamy przez 5 minut, ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem.
Na sam koniec dodajemy ugotowany al'dente makaron orzo oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...