Składniki:
500 g mięsa z udźca kurczaka
500 g pieczarek
1/3 pora
200 g śmietany 18%
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki oleju
400 g makaronu orzo
pieprz ziołowa
sól
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Oprószamy je solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.
Po wysmażeniu mięso przekładamy do oddzielnego naczynia a na patelnię wrzucamy pokrojonego w paseczki pora oraz pokrojone w talarki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż por będzie zeszklony a sok z pieczarek odparuje. Dodajemy z powrotem kurczaka, wlewamy śmietanę i mieszamy. Podgrzewamy przez 5 minut, ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem.
Na sam koniec dodajemy ugotowany al'dente makaron orzo oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz