Składniki:
5 filetów śledziowych
1 szklanka pokrojonego w paski pora (zielona część)
1 małe jabłko
3 jajka
2 łyżki majonezu
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz biały
Sposób wykonania:
Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy je przez godzinę.
Pora posypujemy solą, mieszamy i również odstawiamy na godzinę aby puścił sok.
Jajka gotujemy na twardo.
Filety kroimy w paski, z pora odciskamy sok a jajka i obrane jabłko kroimy w drobną kostkę.
Śmietanę mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy sosem śmietanowym i doprawiamy solą i pieprzem.
Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin do lodówki aby składniki przeszły swoimi smakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz