sobota, 13 października 2018

Wegetariańska zupa kukurydziana z mleczkiem kokosowym




Składniki:

800 g kukurydzy z puszki (2 duże puszki)
1 mały seler
2 pietruszki
2 litry wody
1 puszka mleczka kokosowego (1 puszka)
2 średnie cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki masła
1 papryczka pepperoni
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki kurkumy
natka pietruszki
grzanki 
sól

Grzanki:
bagietka
oliwa z oliwek
papryka ostra w proszku
sól ziołowa



Sposób wykonania:

Obranego selera oraz pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy.
Po 15 minutach od zagotowania wody dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Solimy i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną.
W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowany czosnek oraz połowę pokrojonej w paski papryczki pepperoni. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy kurkumą i imbirem. Podsmażamy przez 5 minut a następnie dodajemy ugotowane warzywa wraz z wywarem. 
Zupę miksujemy za pomocą ręcznego blendera. Dodajemy do zupy mleczko kokosowe, mieszamy i ponownie podgrzewamy do momentu zagotowania.
Zupę podajemy z pokrojoną drugą połową papryczki,poszatkowaną natką pietruszki oraz grzankami.

Grzanki:
Bagietkę kroimy na kromki, układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy ostrą papryką oraz solą ziołową.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 200° C do zarumienienia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...