Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
300 ml wody
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
Farsz:
700 g mięsa wieprzowego (szynki)
2 cebule
6 łyżek kefiru
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżka kolendry
sól, pieprz ziołowy
Sos czosnkowy:
400 g jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
6 łyżek kefiru
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżka kolendry
sól, pieprz ziołowy
Sos czosnkowy:
400 g jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło, solimy i zagotowujemy. Do wrzątku wsypujemy 1 szklankę mąki i mieszamy na jednolitą masę. Studzimy.
Dodajemy jajka i resztę mąki. Wyrabiamy elastyczne,miękkie ciasto. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy farsz oraz sos czosnkowy.
Do jogurtu greckiego dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy.
Mięso mielimy. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek, kefir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Od całości ciasta odkrawamy mniejsze kawałki, które następnie rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Za pomocą talerzyka wycinamy koła.
Na połowie każdego koła układamy płaską warstwę farszu a następnie przykrywamy drugą połową ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi, dociskając je widelcem.
Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju (około 3 cm głębokości).
Czebureki smażymy z obydwu stron na złoty kolor a następnie układamy na papierowych ręcznikach aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują gorące zaraz po usmażeniu. Sos podajemy oddzielnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz