Składniki:
1 litr przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj)
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
spora garść listków bazylii
3 łyżki śmietany 18%
sól
Grzanki:
bagietka, ciabata lub włoski chleb
125 g sera mozzarella (1 kula)
słodka papryka w proszku
zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, poszatkowany czosnek oraz pokrojoną w paski ostrą paprykę (bez pestek). Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Gdy cebula się zeszkli wlewamy do garnka bulion oraz przecier pomidorowy. Dodajemy listki bazylii oraz zioła prowansalskie, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut.
Zupę miksujemy za pomocą ręcznego blendera.
W miseczce łączymy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącej zupy a następnie wlewamy do całości.
Doprowadzamy zupę do wrzenia.
Pieczywo kroimy na kromki (około 2 kromki na porcję). Układamy na nich plastry mozzarelli a wierzch posypujemy słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Grzanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200° i zapiekamy przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz