poniedziałek, 1 października 2018

Schab pieczony w kapuście kiszonej z pieczarkami





Składniki:

1 kg schabu (bez kości)
1 kg kapusty kiszonej
250 g pieczarek
2 cebule
mielony kminek
pieprz czosnkowy
słodka papryka w proszku
6 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
sól
olej roślinny do smażenia


Sposób wykonania:

Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim kotlety z obydwu stron na złoty kolor (smażymy szybko na dużym ogniu). Odkładamy kotlety na talerz a na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki pokrojone w plastry. 
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i razem z zielem angielskim i listkami laurowymi dodajemy do smażącej się cebuli i pieczarek. Mieszamy.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwą kapusty, na nią układamy kotlety a następnie przykrywamy kolejną warstwą kapusty. Znów układamy warstwę mięsa i przykrywamy wierz kapustą. Całość możemy polać sosem, który wyciekł na talerz z usmażonych kotletów.
Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut.
Potrawę podajemy z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...