Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
200 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki żółtej pasty curry
4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
4 łyżeczki masła
4 łyżek oleju
Sposób wykonania:
Mięso kurczaka wkładamy do miski. Jogurt łączymy z pastą curry, zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, papryką i solą. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso. Mieszamy aby każdy kawałek był równomiernie nią pokryty. Odkładamy do lodówki na noc (lub na co najmniej 2 godziny) do lodówki.
Dno blachy lub naczynia żaroodpornego smarujemy olejem a następnie układamy ćwiartki kurczaka skórką do góry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie przekładamy kurczaki na drugą stronę i pieczemy przez następne 20 minut. Po upływie tego czasu mięso znów przekładamy skórką do góry, a na każdym kawałku nakładamy po łyżeczce masła. Pieczemy następne 20 minut (do momentu aż skórka będzie rumiana i chrupiąca).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz