Składniki:
200 g kaszy gryczanej prażonej (nie gotowanej)
1 pęczek botwiny
1/2 pora (jasna część)
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki orzechów włoskich
około 50 g sera feta
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Pora oraz czosnek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem. Wrzucamy rozdrobnione warzywa i smażymy do zeszklenia.
Następnie dodajemy kaszę, mieszamy i prażymy przez około 2 minuty. Następnie wlewamy 0,5 litra przegotowanej, gorącej wody, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie obieramy buraczki i kroimy je w plasterki lub kostkę (w zależności od ich wielkości). Dodajemy do gotującej się kaszy buraczki i gotujemy przez kolejne 15 minut.
Liście oraz łodygi botwiny drobno szatkujemy i wrzucamy do kaszy na 5 minut przed końcem gotowania.
Orzechy drobno siekamy i wrzucamy do ugotowanej potrawy, mieszamy.
Ser feta kruszymy lub drobno kroimy i posypujemy nim danie zaraz przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz