Składniki:
2 jabłka
4 banany
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
40 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Do dużej miski wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę, jajka, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie każdy kawałek w grube plastry. Banany kroimy na mniejsze kawałki.
Pokrojone owoce wrzucamy do ciasta, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką formując racuchy. Jeśli ciasto przykleja się do łyżki, można ją moczyć w ciepłej wodzie.
Racuchy smażymy z obydwu stron na złoty kolor, następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby ociekły z tłuszczu.
Przed podaniem racuchy posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz