Składniki:
400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
1/2 ogórka
1/4 czerwonej cebuli
1 mała żółta papryka
1 pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
Dressing:
1 awokado
1 cytryna (sok + skórka)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki listków świeżej bazylii
sól
Sposób wykonania:
Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ za pomocą łyżki.
Wszystkie składniki dressingu wrzucamy do blendera, miksujemy.
Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, cebulę oraz ogórek, pokrojone na połówki pomidorki oraz poszatkowaną natkę pietruszki.
Całość polewamy dressingiem, mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz