Składniki:
1,5 kg młodych ziemniaków
1 pęczek białych szparagów
200 g wędzonego, surowego boczku
3 łyżki oleju
sól
Sos winegret:
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej
sól, pieprz
pęczek koperku
Sposób wykonania:
Ziemniaki skrobiemy ze skórki (nie musi być dokładnie) i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy dwie łyżki oleju, oprószamy solą i dokładnie mieszamy.
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a na nią wysypujemy przygotowane ziemniaki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy szparagi: odłamujemy końcówki i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Boczek (bez skóry) kroimy na małe plasterki.
Na podpieczone ziemniaki układamy boczek oraz szparagi. Zapiekamy przez kolejne 20 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy blachę, usuwamy papier do pieczenia, całość delikatnie mieszamy.
Wstawiamy jeszcze na 5 minut do zapieczenia.
W tym czasie szatkujemy drobno koper i mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.
Blachę wyjmujemy z piekarnika, danie obsypujemy posiekanym koperkiem i polewamy sosem winegret.
Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz