piątek, 21 maja 2021

Sałatka z młodych ziemniaków i chorizo

 


Składniki:

1 kg młodych ziemniaków
150 g chorizo
1 dymka (cebulka + szczypior)
1 pęczek koperku
4 jajka
gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól


Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka octu winnego


Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy lub skrobiemy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie.
Jajka gotujemy na twardo.
Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki i przesmażamy z dodatkiem łyżki oliwy i rozmarynu na małym ogniu.
Ugotowane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich przesmażone chorizo razem z sosem, który powstał podczas smażenia(usuwamy gałązkę rozmarynu).
Do ziemniaków dodajemy pokrojoną dymkę oraz poszatkowany koper.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Sos dodajemy do sałatki, całość delikatnie mieszamy.
Na wierzchu sałatki układamy jajko pokrojone w ćwiartki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...