Składniki:
250 g makaronu penne
1 pęczek zielonych szparagów
250 g pomidorków koktajlowych (papryczkowych)
1/2 małej czerwonej cebuli
Sos:
1/3 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez 6 minut, a następnie wrzucamy do niego pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi. Gotujemy całość przez kolejne 3 minuty.
Makaron ze szparagami odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Studzimy.
Do miski wkładamy makaron, szparagi, pokrojoną w piórka cebulę i przekrojone na połówki pomidorki.
Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nią sałatkę. Mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz