niedziela, 29 stycznia 2017

Indyk w sosie teriyaki z ryżem




Składniki:

1,2 kg mięsa z udźca indyka
10 łyżek sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki miodu
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki startego imbiru
ryż basmati
3 łyżki sezamu


Sposób wykonania:

Oczyszczone mięso kroimy na małe kawałki. Na patelni mieszamy i rozgrzewamy składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, sok z cytryny, miód, imbir i zmiażdżony czosnek. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem. Po paru minutach mieszamy tak aby mięso równomiernie się przesmażyło.
Przez ostatnie 5 minut smażenia zwiększamy ogień i zdejmujemy przykrywkę. Sos w tym czasie się zredukuje i nabierze gęstości.
Na osobnej patelni prażymy sezam.
Mięso podajemy z ryżem. Danie podlewamy sosem i posypujemy prażonym sezamem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...