Składniki:
4 udka z kurczaka
0/5 szklanki oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka soli
1 łyżka ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
1/2 kg ziemniaków
1 łyżeczka mielonego kminku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
Sposób wykonania:
Udka kurczaka myjemy i osuszamy. Czosnek szatkujemy w drobną kostkę i nacieramy nim mięso.
Olej łączymy z papryką ostrą i słodką, solą i ziołami.
Kurczaka wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin (np. na noc) do lodówki.
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godziny.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kminku i czosnku. Po odcedzeniu i odparowaniu wody dodajemy masło i ugniatamy na gładkie purée.
Podajemy z sezonowymi surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz