Składniki:
1 kg filetów udźca kurczaka
45 dag morzonej marchewki mini
45 dag mrożonych brokułów
1/2 czerwonej papryki
Marynata:
1/4 szklanki sosu sojowego
3 łyżki miodu
2 łyżki imbiru (posiekanego w drobną kostkę)
4 ząbki czosnku (posiekane w drobną kostkę)
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Mięso myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą, mieszamy, przykrywamy przykrywką i odkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem.
Po godzinie do kurczaka dodajemy zamrożone warzywa i pokrojoną w średnią kostkę paprykę. Pieczemy pod przykryciem 45 minut również w 180°C.
Tak upieczone mięso podajemy np. z kaszą orkiszową bądź ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz