Składniki:
1 puszka ciecierzycy (400 g)
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
250 ml przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj )
1 cm imbiru
0/5 l bulionu warzywnego
10 dag śmietany 18%
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
oliwa z oliwek
sól
dowolny makaron
natka pietruszki
Cebulę i imbir kroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Szklimy.
Dodajemy zmiażdżony czosnek i imbir. Podsmażamy przez kilka minut.
Wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy. Odcedzamy ciecierzycę z zalewy i dodajemy do zupy. Gotujemy około 10 minut.
Odlewamy 1/3 ilość zupy (z kulkami ciecierzycy), dodajemy śmietanę i miksujemy za pomocą blendera. Wlewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania.
Podajemy z dowolnym rodzajem makaronu i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz