czwartek, 5 stycznia 2017

Sernik z jogurtów greckich



Składniki:


Kruche ciasto:
35 dag mąki pszennej
3 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
17 dag masła
1 jajko
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa jogurtowa:
3 duże jogurty greckie (40 dag)
8 jaj
3/4 szklanki cukru
2 opakowaniu cukru waniliowego
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1/2 szklanki oleju


Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego


Sposób wykonania:

Ciasto:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, kakao i solą. Masło kroimy w  kostkę. Siekamy wszystko razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę.
Ciastem wykładamy dno i boki formy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 20 minut.

Masa jogurtowa:
Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jogurt i budynie (w proszku). Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą. Na końcu dodajemy olej i delikatnie mieszamy całość.
Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w 160°C przez 60 minut.

Polewa:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, kakao i jogurt. Podgrzewamy mieszając do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą.

Na wystudzone ciasto wykładamy polewę.



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...