niedziela, 22 stycznia 2017

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i porem




Składniki:

75 dag ziemniaków
10 dag sera żółtego
2 żółtka
30 dag śmietany
3 pory
20 dag pieczarek
5 dag siekanych orzechów laskowych
mielona gałka muszkatołowa
biały pieprz, sól



Sposób wykonania:

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut (nie powinny być do końca miękkie). Następnie kroimy je w plasterki. Ścieramy na tarce ser i mieszamy z żółtkami i śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pory kroimy w krążki, pieczarki kroimy w plastry.
Wszystkie składniki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu (ziemniaki, por a na wierzchu pieczarki). Wszystko polewamy przygotowaną śmietaną z serem i posypujemy orzechami.
Pieczemy w temp. 180 °C około 40 minut.
Podajemy jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.




1 komentarz:

  1. Ale zachciało mi się takiej zapiekanki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...