Składniki:
75 dag ziemniaków
10 dag sera żółtego
2 żółtka
30 dag śmietany
3 pory
20 dag pieczarek
5 dag siekanych orzechów laskowych
5 dag siekanych orzechów laskowych
mielona gałka muszkatołowa
biały pieprz, sól
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut (nie powinny być do końca miękkie). Następnie kroimy je w plasterki. Ścieramy na tarce ser i mieszamy z żółtkami i śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pory kroimy w krążki, pieczarki kroimy w plastry.
Wszystkie składniki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu (ziemniaki, por a na wierzchu pieczarki). Wszystko polewamy przygotowaną śmietaną z serem i posypujemy orzechami.
Pieczemy w temp. 180 °C około 40 minut.
Podajemy jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.
Wszystkie składniki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu (ziemniaki, por a na wierzchu pieczarki). Wszystko polewamy przygotowaną śmietaną z serem i posypujemy orzechami.
Pieczemy w temp. 180 °C około 40 minut.
Podajemy jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.
Ale zachciało mi się takiej zapiekanki. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/