Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
3 łyżki przyprawy do gyrosa
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku(zmiażdżone)
1/2 łyżeczki soli
Sos:
25 dag jogurtu greckiego
1 długi ogórek
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Umyte mięso nacieramy marynatą sporządzoną z przyprawy do gyrosa, octu, oleju, czosnku i soli.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez godzinę.
Sos:
Ścieramy na dużych oczkach tarki obranego ogórka i odcedzamy nadmiar soku. Łączymy z pozostałymi składnikami sosu.
Mięso podajemy na ciepło pokrojone w plastry z sosem i pieczywem.
Bardzo apetyczne mięsko :)
OdpowiedzUsuń