Składniki:
Ciasto:
130 g szklanki mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 jajka
80 ml śmietany 18%
80 g margaryny + mała cząstka do smarowania formy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bułka tarta do posypania formy
Kolorowa masa:
340 g mleka skondensowanego
2 galaretki agrestowe
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka malinowa
Sposób wykonania:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka i śmietanę. Miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do ciasta i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
Galaretki (cytrynową, pomarańczową i malinową) przyrządzamy z połowy zalecanej ilości wody, każdy smak w osobnym naczyniu. Gdy stężeją kroimy je w kostkę i wykładamy na ostudzone ciasto.
Sporządzamy galaretkę agrestową (również z połowy zalecanej ilości wody).
Dobrze schłodzone skondensowane mleko ubijamy na pianę. Gdy zwiększy swoją objętość dodajemy, ciągle miksując tężejącą galaretkę agrestową. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do formy, przykrywając galaretki pokrojone w kostkę.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Sporządzamy galaretkę agrestową (również z połowy zalecanej ilości wody).
Dobrze schłodzone skondensowane mleko ubijamy na pianę. Gdy zwiększy swoją objętość dodajemy, ciągle miksując tężejącą galaretkę agrestową. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do formy, przykrywając galaretki pokrojone w kostkę.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Nie lubię galaretek w ciastach, jednak ten deser wygląda wybornie!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2017/01/14/zapiekanka-z-cielecina-pod-beszamelem/