Składniki:
około 3 kg ogórków gruntowych
5 średnich marchwi
2 duże czerwone papryki
3 młode cebule
4 łyżki soli kamiennej
Zalewa:
3 szklanki wody
1,5 szklanki octu 10%
1,5 szklanki cukru
3 łyżki oleju
ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego, gorczyca
Sposób wykonania:
Ogórki myjemy i kroimy nieobrane w plastry (przy pomocy malaksera bądź przy pomocy mandoliny).
Marchew czyścimy, obieramy i również kroimy w plastry. Cebulę kroimy w krążki.
Wszystko razem mieszamy i solimy. Odstawiamy na pół godziny, po czym odsączamy sok z warzyw.
Paprykę szatkujemy w małe paski. Dodajemy do całości.
Sałatkę wkładamy do słoików i dodajemy do każdego po parę ziaren ziela, pieprzu i gorczycy.
W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aby cukier się rozpuścił.
Zalewę nalewamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut.
Gorące słoiki układamy do góry dnem i pozostawiamy je tak aż do wystygnięcia.
tylko jaki olej ma być?
OdpowiedzUsuńdodałam zwykły olej rzepakowy (Kujawski)
Usuńjestem na diecie odchudzajadzej i czy oliwa z oliwek moze być?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak, może być jedynie lekko wyczuwalna w smaku gdyż jest bardziej aromatyczna niż zwykły olej.
UsuńOleju tak naprawdę nie czuć, daje sałatce tylko lekki połysk.
dzięki za poradę!bardzo mnie zaciekawił twój przepis i mam zamiar je wykorzystać ! pozdrawiam
Usuńrównież pozdrawiam :)
Usuń