Składniki:
1 kg karkówki
1,2 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka wędzone papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka majeranku
1 łyżka tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety.
Mięso oprószamy wszystkimi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na złoty kolor z obydwu stron. Po usmażeniu mięso wykładamy na talerz a na pozostały tłuszcz na patelni wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz zmiażdżony czosnek. Szklimy.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustą kiszoną, na nią kładziemy kawałki mięsa, następnie przesmażoną cebulę a na to pieczarki pokrojone na połówki lub ćwiartki.
Powtarzamy układanie wszystkich warstw. Na wierzch układamy kapustę, polewamy sokiem, który wyciekł na talerz na którym leżały przesmażone kotlety.
Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 1 godzinę i 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz