sobota, 9 marca 2019

Boczniaki w panierce z sosem jogurtowym





Składniki:

500 g boczniaków
3/4 szklanka mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
2 jajka
1 łyżeczka czosnku w proszku
sól, pieprz
olej do smażenia

Sos:
200 g jogurtu (np. greckiego)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz ziołowy


Sposób wykonania:

Boczniaki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie mieszamy aby przyprawy równomiernie pokryły grzyby.
Każdy kawałek osobno obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kawałki układamy na ręcznikach papierowych aby odsączyły się od nadmiaru tłuszczu.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Podajemy na ciepło od razu po usmażeniu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...