Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
200 g pieczarek
2 cebule
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka czosnku w proszku
3 łyżki oleju
sól ziołowa
Sposób wykonania:
Kurczaka oprószamy papryką ostrą i słodką, czosnkiem oraz solą. Dodajemy olej i nacieramy nim i przyprawami mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Kurczaka razem z marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy przykrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy naczynie z piekarnika. Na mięsie układamy pokrojoną na średniej wielkości kawałki paprykę, pieczarki oraz poszatkowaną w piórka cebulę (warzywa powinny przykrywać kawałki kurczaka). Wierzch oprószamy solą ziołową.
Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 20 minut, tym razem już bez przykrycia.
Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz