Składniki:
1 pierś z indyka (około 750 g)
3 duże bataty
Marynata:
3 łyżki octu balsamico
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki suszonego rozmarynu
3 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie nacieramy nią mięso. Odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Indyka wyjmujemy z zalewy, kładziemy na blachę a wokół niego układamy obrane i pokrojone na duże kawałki bataty.
Pozostałą marynatą polewamy bataty.
Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C.Pieczemy przez 45 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz