Składniki:
8 średniej wielkości ogórków kiszonych
200 ml zalewy z kiszonych ogórków
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy w zalewie (400 g)
5 średnich ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g śmietany 18%
3 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
sól
świeży koperek do posypania
200 ml zalewy z kiszonych ogórków
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy w zalewie (400 g)
5 średnich ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g śmietany 18%
3 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
sól
świeży koperek do posypania
Sposób wykonania:
W dużym garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy zacznie się szklić dodajemy poszatkowany czosnek a po chwili dorzucamy startą na dużych oczkach tarki włoszczyznę (marchewki, pietruszki i selera) oraz ziemniaki pokrojone w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz odrobinę soli. Smażymy całość około 4 minut, od czasu do czasu mieszając.
Warzywa zalewamy gorącą, przegotowaną wodą (około 2 litry). Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy dodajemy starte na dużych oczkach tarki ogórki kiszone, zalewę z ogórków oraz odsączoną ciecierzycę. Całość powoli zagotowujemy.
W osobnej misce hartujemy śmietanę dwiema łyżkami wazowymi gorącej zupy i wlewamy z powrotem do garnka. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą.
Ponownie powoli doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem zupę posypujemy poszatkowanym koperkiem.
jaka apetyczna :)
OdpowiedzUsuń:) zachęcam do spróbowania
Usuń