Składniki:
900 g filetów z pstrąga łososiowego4 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju ( oliwa z suszonych pomidorów)
sól, pieprz cytrynowy
Szpinak:
200 g świeżego szpinaku baby
2 ząbki czosnku
6 kawałków suszonych pomidorów
1 łyżka masła
200 ml śmietanki 30%
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz czarny
Sposób wykonania:
Filety płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze porcje.Czosnek szatkujemy na bardzo drobne kawałki, mieszamy z sokiem z cytryny oliwą, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę (wierzchnią część bez skóry). Odstawiamy na 30 minut.
Porcje układamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 20 minut.
Szpinak:
Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dodajemy do niego posiekany czosnek. Gdy zacznie być szklisty wrzucamy do niego listki szpinaku. Podgrzewamy mieszając do momentu aż zwiędnie.
Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy.
Gotujemy około 2-3 minut a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Podgrzewamy przez minutę.
Rybę wyjmujemy z piekarnika. Na każdy kawałek nakładamy szpinak, który następnie posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski.
Blachę z pstrągiem wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy kolejne 3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz