poniedziałek, 11 marca 2019

Pieczone kotlety mielone z indyka i cukinii





Składniki:

1000 g mięsa z udźca indyka
2 małe cukinie
1 marchewka
1/2 pora (jasna część)
2 jajka
5 łyżek kaszy manny
1 łyżka oleju
sól, pieprz ziołowy


Sposób wykonania:

Mięso mielimy. Pora kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Studzimy.
Cukinię (ze skórką) oraz obraną marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby puściły sok. Odciskamy go.
Wszystkie warzywa, jajka oraz kaszę manną dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Masę mięsną wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kotlety, które następnie układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...