piątek, 11 września 2020

Bułki do hamburgerów

 


Składniki:

500 g mąki pszennej (+ mąka do podsypania stolnicy)
1/3 szklanki mleka
2/3 szklanki wody
4 łyżeczki cukru
5 g świeżych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
80 g miękkiego masła
2 jajka
ziarna sezamu do posypania bułek


Sposób wykonania:

Wodę oraz mleko mieszamy w rondelku i podgrzewamy do 36°C . W dużej misce kruszymy drożdże, łączymy z cukrem i zalewamy podgrzanym mlekiem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodajemy mąkę, masło, jajko i sól. Ugniatamy jednolite sprężyste ciasto, następne przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i formujemy 10 okrągłych bułeczek, które układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Pod koniec wyrastania bułek rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
W małej miseczce roztrzepujemy jajko z 1 łyżką wody i smarujemy nim za pomocą pędzelka wierzch bułek. Posypujemy ziarnami sezamu.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...