Składniki:
4 nieduże cukinie
100 g kaszy jaglanej
150 g surowego boczku wędzonego
1 cebula
200 g pomidorów (np. jojo)
2 ząbki czosnku
2 nieduże marchewki
100 g sera parmezan lub grana padano
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Cukinie kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy łyżką miąższ (nie wyrzucamy go). Oprószamy solą i pieprzem i układamy do dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ser ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz zmiażdżony czosnek, szklimy.
Marchew ścieramy na małych oczkach tarki, dodajemy do smażącej się cebuli. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory, miąższ z cukinii oraz sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
Farsz miksujemy ręcznym blenderem, dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Do farszu dodajemy połowę startego sera. Boczek kroimy w kostkę.
Farsz nakładamy na połówki cukinii, posypujemy tartym parmezanem oraz kostkami boczku.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz