czwartek, 17 września 2020

Shakshuka

 



Składniki:

4 jajka
200 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj)
1/2 żółtej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
szczypta chilli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól (np. ziołowa)
listki świeżej bazylii, kolendry lub natki pietruszki


Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę oraz poszatkowany czosnek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy przecier pomidorowy i podgrzewamy aż sos się zredukuje i będzie gęsty.
W sosie robimy 4 wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Przykrywamy patelnię przykrywką i smażymy około 5 minut do momentu aż białko jajek się zetnie.
Przed podaniem posypujemy listkami ulubionych ziół.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...