Składniki:
Pulpety:
400 g mięsa z indyka (pierś lub udźce)
150 g twarogu półtłustego
1 jajko
3/4 tymianku
sól, pieprz
Zupa:
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 pietruszki
1 nieduży seler (ok. 150g)
150 g obranych ziemniaków
350 g obranych gruszek, bez gniazd nasiennych
1 l bulionu warzywnego
20 g masła
3 łyżki oleju
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Mięso oraz twaróg mielimy. Dodajemy jajko oraz przyprawy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Formujemy z masy kulki o średnicy około 3-4 cm.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego poszatkowaną cebulę oraz czosnek oraz pokrojoną w małe kawałki pietruszkę,selera oraz ziemniaki. Smażymy warzywa około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie zalewamy je gorącym bulionem, dodajemy przygotowane pulpety, ziele angielskie i gotujemy całość pod przykryciem przez 30 minut.
Po upływie tego czasu do zupy dodajemy masło oraz pokrojone na mniejsze kawałki gruszki. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie odławiamy pulpety a zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pulpety nakładamy na talerze, zalewamy je kremem , wierzch posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Podajemy z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz