środa, 16 września 2020

Kurczak szarpany w pikantnym sosie pomidorowym

 


Składniki:

500 g piersi z kurczaka
300 g przecieru pomidorowego (passata)
25 g koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
20 ml sosu sojowego
20 ml octu balsamicznego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki wędzonej papryki



Sposób wykonania:

Czosnek drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz wszystkie przyprawy. Zagotowujemy. Do gotującego się sosu wrzucamy pokrojonego na kawałki kurczaka (ok. 7cm). 
Garnek przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z sosu i przy pomocy widelców rozrywamy je na kawałki zgodnie z kierunkiem włókien.
Kurczak z powrotem wrzucamy do sosu, doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy przez kolejne 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Kurczaka podajemy jako dodatek do burgerów.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...