Składniki:
około 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, maślaki)
2 nieduże cebule cukrowe
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2-3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
sól, pieprz ziołowy
Sposób wykonania:
Grzyby dokładnie czyścimy, a następnie delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą (nie moczymy).
Na patelni rozgrzewamy olej razem z masłem. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy. Gdy cebula będzie szklista i lekko rumiana dodajemy pokrojone na nieduże kawałki grzyby (razem z ogonkami). Oprószamy solą i pieprzem i smażymy około 5 minut na dużym ogniu cały czas mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 10 minut. Pod koniec wsypujemy do grzybów natkę pietruszki, mieszamy.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz