wtorek, 15 września 2020

Leśne grzyby smażone z cebulką

 




Składniki:

około 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, maślaki)
2 nieduże cebule cukrowe
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2-3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
sól, pieprz ziołowy


Sposób wykonania:

Grzyby dokładnie czyścimy, a następnie delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą (nie moczymy).
Na patelni rozgrzewamy olej razem z masłem. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy. Gdy cebula będzie szklista i lekko rumiana dodajemy pokrojone na nieduże kawałki grzyby (razem z ogonkami). Oprószamy solą i pieprzem i smażymy około 5 minut na dużym ogniu cały czas mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 10 minut. Pod koniec wsypujemy do grzybów natkę pietruszki, mieszamy.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...