niedziela, 24 czerwca 2018

Czekoladowe ciasto z wiśniami




Składniki:

200 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki kakao
70 ml soku wiśniowego
3 jajka
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:
100 g mlecznej czekolady



Sposób wykonania:

Umyte wiśnie drylujemy i oprószamy mąką ziemniaczaną.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Do rondelka wkładamy masło, topimy go na małym ogniu a następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao oraz sok wiśniowy. Mieszamy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy do momentu aż się rozpuści. Odlewamy pół szklanki masy, która później posłuży nam do zrobienia polewy. Do reszty dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy do osobnego naczynia i łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ją stopniowo do masy cały czas miksując.
W oddzielnej misce ubijamy białka jaj na sztywną pianę a następnie przekładam do ciasta. Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przekładamy do tortownicy. Na jego wierzchu układamy wiśnie (można je delikatnie powtykać do środka ciasta).
Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut (po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest w środku suche - jeśli nie, pieczemy jeszcze przez kilka minut). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia.
Odłożoną wcześniej masę czekoladową podgrzewamy a następnie wrzucamy do niej kawałki czekolady. Mieszamy do momenty aż się rozpuści.
Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta.













1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...