Składniki:
1 kalafior
2 cebule cukrowe
5 ząbków czosnku
1/2 selera
4 ziemniaki
6 białych kiełbas
150 g boczku wędzonego, surowego
2 łyżeczki curry
3 łyżki oleju roślinnego
sól
Sposób wykonania:
Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Czosnek szatkujemy na małe kawałki.
W dużym garnku rozgrzewamy olej a następnie przesmażamy na nim kalafiora, cebulę, czosnek i seler. Pod koniec smażenia dodajemy curry i sól.
Podduszone warzywa zalewamy 2,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie.
W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek.
Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość za pomocą ręcznego blendera.
Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy do zmiksowanej zupy. Ewentualnie całość doprawiamy solą.
Zaraz przed podaniem posypujemy kawałkami boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz