Składniki:
12 pałek z kurczaka
1 mały jogurt naturalny (180 g)
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano (lub suszonego)
4 ząbki czosnku
sól (około 1,5 łyżki)
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Umyte kawałki kurczaka wkładamy do dużej miski. Zalewamy jogurtem, dodajemy wszystkie przyprawy wraz ze zmiażdżonym czosnkiem. Wszystko razem mieszamy ze sobą tak aby marynata pokryła równomiernie mięso. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin na noc).
Na blachę wylewamy olej a następnie układamy kawałki mięsa. Marynatę, która pozostała w misce wylewamy na kurczaka.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 45 minut. Po upływie tego czasu, pałki kurczaka przewracamy na drugą stronę, dodajemy masło i pieczemy przez następne 10 - 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz