Składniki:
Ciasto:2 duże jajka
70 g drobnego cukru
50 g mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Mus truskawkowy:
1 kg truskawek (świeżych lub mrożonych)
330 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
8 łyżeczek żelatyny
8 łyżek zimnej wody
Galaretka:
2 szklanki truskawek
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.
Następnie dodajemy żółtka (jedno po drugim, cały czas miksując).
Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy rózgą do wymieszania się składników.
Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka).
Gorące ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy będzie wystudzone odcinamy jego brzegi od ścianek formy za pomocą noża.
Mus truskawkowy:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na parę minut do napęcznienia.
Truskawki miksujemy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem (3 łyżki cukru zostawiamy).
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej parę łyżek zmiksowanych truskawek i energicznie mieszamy. Dodajemy do całości, nadal mieszamy.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z pozostałymi 3 łyżkami cukru pudru.
Delikatnie przekładamy ubitą śmietanę do zmiksowanych truskawek z żelatyną i delikatnie mieszamy rózgą tak aby uzyskać jednolitą masę.
Mus przekładamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki.
Galaretka truskawkowa:
Odszypułkowane truskawki wrzucamy do garnka, rozgniatamy, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2-3 minut. Po tym czasie truskawki przecieramy przez sitko. Znów podgrzewamy a gdy się zagotują zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy galaretka będzie wystudzona, polewamy nią mus.
Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Dekorujemy truskawkami.
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.
Następnie dodajemy żółtka (jedno po drugim, cały czas miksując).
Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy rózgą do wymieszania się składników.
Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka).
Gorące ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy będzie wystudzone odcinamy jego brzegi od ścianek formy za pomocą noża.
Mus truskawkowy:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na parę minut do napęcznienia.
Truskawki miksujemy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem (3 łyżki cukru zostawiamy).
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej parę łyżek zmiksowanych truskawek i energicznie mieszamy. Dodajemy do całości, nadal mieszamy.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z pozostałymi 3 łyżkami cukru pudru.
Delikatnie przekładamy ubitą śmietanę do zmiksowanych truskawek z żelatyną i delikatnie mieszamy rózgą tak aby uzyskać jednolitą masę.
Mus przekładamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki.
Galaretka truskawkowa:
Odszypułkowane truskawki wrzucamy do garnka, rozgniatamy, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2-3 minut. Po tym czasie truskawki przecieramy przez sitko. Znów podgrzewamy a gdy się zagotują zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy galaretka będzie wystudzona, polewamy nią mus.
Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Dekorujemy truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz