Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
1 kg mięsa z udźca kurczaka
2 pęczki botwiny
3 cebule cukrowe
2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego)
4 łyżki oleju roślinnego
1 szklanka wody (lub bulionu)
2 łyżki octu winnego
sól (ziołowa)
pieprz cytrynowy
Sposób wykonania:
Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Buraczki botwiny obieramy i kroimy w półplasterki a łodygi z liśćmi drobno szatkujemy.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy kaszę i prażymy przez 5 minut.
W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę. Dodajemy ją do kaszy razem z tymiankiem, mieszamy i smażymy do zeszklenia.
Przesuwamy kaszę z cebulą robiąc wolne miejsce na dnie garnka. Podlewamy 1 łyżką olej, wrzucamy kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy przez 2-3 minuty. Następnie wszystkie składniki ze sobą mieszamy i podlewamy gorącą, przegotowaną wodą.
Dodajemy pokrojone buraczki, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Po tym czasie, gdy buraczki zmiękną dodajemy poszatkowane łodygi i liście. Mieszamy i dalej gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy ocet winny i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz