niedziela, 24 czerwca 2018

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym




Składniki:

1 młoda kapusta
1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub karkówki)
1 duża cebula
1/2 szklanki surowego ryżu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub zwykłego)
sól

Sos:
1,5 litra przecieru pomidorowego ( przepis znajdziesz tutaj ) lub kupnej passaty
1 mały koncentrat pomidorowy
2 łyżki mąki pszennej
200 g śmietany 18%
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
świeży koperek




Sposób wykonania:

Mięso mielimy, ryż gotujemy na sypko.
Kapustę obieramy z pierwszych, poszarpanych liści. Wycinamy głąb ze środka a następnie wkładamy do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Kapusta powinna być ułożona wyciętą częścią do dna. Gotujemy przez 8 minut a następnie przekręcamy ją i gotujemy jeszcze przez 4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie kapustę wyciągamy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia (wywar pozostawiamy).
W tym czasie łączymy zmielone mięso z wystudzonym ryżem. Do masy dodajemy startą na tarce cebulę oraz przyprawy. Mieszamy ręką aby wszystkie składniki równomiernie się wymieszały.
Od kapusty odrywamy delikatnie liście, zgrubiałe ich części ścinamy. 
Na liściach układamy porcje mięsa (wielkości dłoni) i zawijamy w podobny sposób jak krokiety (najpierw w rulonik a następnie zawijamy końcówki pod spód gołąbka). Liście, które się porwały oraz małe, które nie nadają się do zawijania mięsa układamy na dnie dużego garnka. Na liście delikatnie kładziemy uformowane gołąbki. Całość zalewamy gorącym wywarem z gotowanej kapusty. Jeśli wywar nie przykrywa gołąbków to dodajemy wrzącą wodę. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut (kapusta powinna być miękka).
Po tym czasie gołąbki wyjmujemy z garnka. Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy oraz koncentrat. W osobnej misce mieszamy śmietanę z mąką. Następnie dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy energicznie i wlewamy z powrotem do garnka. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryką oraz solą.
Gołąbki wkładamy do sosu i podgotowujemy na małym ogniu przez 10 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...