Składniki:
500 g herbatników
200 g masła
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki likieru amaretto
1 szklanka wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Odlewamy 1,5 szklanki mleka i dokładnie mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, likierem i żółtkami.
Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mleczną mieszankę jednocześnie energicznie mieszając za pomocą rózgi. Budyń doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia, przykrywamy przykrywką i pozostawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy aż będzie puszyste (około 2 minut).
Następnie dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń (łyżka po łyżce) cały czas miksując.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Na ciastka wykładamy krem budyniowy. Następnie powtarzamy warstwy herbatników i kremu uzyskując 3 piętra (na wierzchu powinien być krem). Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Blachę z ciastem wkładamy na kilka godzin do lodówki. Krem powinien lekko stężeć a herbatniki zmięknąć.
Ile tego mleka w końcu?
OdpowiedzUsuń1 litr :) a odlewamy półtorej szklanki. Wszystko pomieszałam ale już poprawiłam.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Dzięki kochana jutro będę robić, nie mogę się doczekać 😉
OdpowiedzUsuń