wtorek, 6 listopada 2018

Polędwiczki z kurczaka w sosie dyniowym




Składniki:

500 g polędwiczek z kurczaka
1 i 1/2 szklanki dyni (obranej i startej na dużych oczkach tarki)
1 marchewka
3 łyżki mąki pszennej
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
300 ml przegotowanej wody
200 g śmietany 18%
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
2 cm świeżego imbiru
3 łyżki posiekane natki pietruszki
1/2 papryczki pepperoni
sól, pieprz
olej do smażenia kurczaka


Sposób wykonania:

Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Po podsmażeniu mięso przekładamy na talerz a na pozostały tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno cebulę razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz startym drobno imbirem. Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista. Dodajemy startą na dużych oczkach tarki marchew oraz dynię. Smażymy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie wrzucamy obsmażone wcześniej mięso, podlewamy wodą i przyprawiamy curry i kurkumą. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Na koniec dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki i pokrojoną drobno papryczkę pepperoni.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka podajemy z ryżem gotowanym na sypko lub makaronem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...