niedziela, 4 listopada 2018

Pstrąg tęczowy pieczony z warzywami w maśle





Składniki:

4 pstrągi
450 g mieszanki mrożonych warzyw
100 g masła
1 cytryna
4 ząbki czosnku
4 gałązki rozmarynu
1/2 papryczki pepperoni
sól, pieprz ziołowy


Sposób wykonania:

Warzywa rozmrażamy. Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wnętrza ryb nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do środka po jednym krążku cytryny przekrojonym na połówki, po jednym ząbku czosnku pokrojonym na plasterki oraz po gałązce rozmarynu. Na jednym boku ryby robimy nacięcia.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej pstrągi (naciętą stroną do góry).
Między rybami rozsypujemy warzywa. Całość oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z pozostałej cytryny. Posypujemy pokrojoną w krążki papryczką pepperoni. Masło kroimy na małe kawałki i 1/3 jego części rozkładamy równomiernie na rybach i warzywach.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wykładamy pozostałą część masła i zapiekamy przez 10 minut w 180°C.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...